Zit je soms met je hoofd in de wolken? Met dit project nemen we je nog veel verder mee. We gaan namelijk op reis doorheen de sterren en de geschiedenis van het heelal!
Het filosofisch-muzikale Duo Doppio Stile baseert zich voor dit project op het lopende onderzoek van Professor Sterrenkunde Katrien Kolenberg naar de trillingen van de sterren. Bestaat er dan zoiets als een ‘Harmonie der Sferen’? Vormen de sterren een groot kosmisch symfonisch orkest? De bevindingen van het wetenschappelijk onderzoek worden door de musici vertaald in een verbluffende artistieke voorstelling. We horen muzikale pareltjes van vroeger tot nu, reikend van Johann Sebastian Bach tot de stochastische muziek van Iannis Xenakis en de aangrijpende neoklassieke muziek van Arvo Pärt en Philip Glass.
De muziek gaat hand in hand met de visuele reis die we maken doorheen de geschiedenis van het heelal aan de hand van beeldmateriaal verkregen via NASA en ESA. De oerknal, de eerste sterren, sterrenstelsels, galaxiën, superclusters,… het zijn de kosmische fenomenen die aan bod komen en die voorafgaand aan de voorstelling kort worden toegelicht door Professor Katrien Kolenberg.
Programma:
- Inleiding door Katrien Kolenberg
- Arvo Pärt, Fratres (1977)
- Iannis Xenakis, Dikthas (1979)
- Arvo Pärt, Spiegel im Spiegel (1978)
- Philip Glass, Sonata for Violin and Piano (2008)
- J.S. Bach, Chaconne from Partita nr. 2 in d (1720; arr. Schumann/Mendelssohn)
Katrien Kolenberg
Prof. Katrien Kolenberg doceert astrofysica aan de Universiteit Antwerpen, is STEAM-coördinator (STEAM: Science Technology Engineering Arts Mathematics) voor de KU Leuven, ESERO-coördinator (ruimte en ruimtevaart in de klas) voor Vlaanderen (www.eserobelgium.be), en actief als beeldend kunstenaar. In haar beleving van de wereld zijn kunst en wetenschap steeds verbonden. Katrien’s onderzoek focust zich op de “Asteroseismologie”, de studie van stertrillingen, of nog, het geluid van de sterren. Vele sterren galmen als reusachtige gongs, en het is door de studie van die trillingen dat we heel veel te weten kunnen komen over de innerlijke wereld (en werking) van sterren.